Prof. Dr. Çiğdem Ünal - Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

 

Nişantaşı Estetik Cerrahi

Randevu Alın

MEME BÜYÜTME AMELİYATI SONRASI OLUŞAN KAPSÜL KONTRAKTÜRÜ

MEME BÜYÜTME AMELİYATI SONRASI OLUŞAN KAPSÜL KONTRAKTÜRÜ

 

Ameliyat öncesinde kapsül kontraktürü oluşup oluşmayacağı tahmin edilemez. Bunun nedeni tam olarak daha açıklanamıyor. Bu meme büyütme ameliyatının ardından en sık görülen komplikasyondur.

 

Protez memede kapsül kontraktürü nedir, nasıl anlaşılır?

Kapsül kontraktürü, meme protezlerine karşı vücudun geliştirdiği bir reaksiyondur. Silikonlu memede, meme protezinin çevresinde kapsül muhakkak oluşur.

Protezli memede kapsül oluşumu (kontraktürü) belirtileri nedir ?

Silikonlu memede kapsül kontraktürü belirtileri arasında şunlar sayılabiir:

  • Memelerde şekil bozukluğu
  • Memelerde ağrı
  • Meme asimetrisi
  • Memelerde gerinlik
  • Silikon yerleştirilmiş memede silikonun “top gibi” görünmesi

kapsülün oluşması değil, “kapsül kontraktürü”nün gelişmesidir.

Silikonlu bir memede kapsül kontraktürü neden oluşur?

Sigara kullanımının kapsül kontraktürünü artırdığı bilinmektedir.

Meme büyütme, büyütme dikleştirme veya meme rekonstrüksiyonu ameliyatlarında kullanılan protezler steril bir kabın içinde gelir. Ameliyat sırasında bu steril kap açılınca hava ile temas eder. İşte hastanın vücuduna girene kadar olan bu kısa süredeki hava ile veya kişinin kendi derisi bile olsa, bakteri içeren bir ortamla temas, protezlerin “kontamine” olmasına neden olur. Kontamine bir implant yüzeyinde bir “biofilm” tabakası oluşumu görülmesi durumunda, kapsül kontarktürü gelişebilir. Biofilm oluşumu, düşük grade’li bir enfeksiyon olarak da anılır.

Kişinin kendi bağışıklık sisteminin bir yabancı cisim olan meme protezine cevabı bir ikinci nedendir. Vücut yerleştirilen meme silikonunu “yabancı cisim” olarak algılar ve enflamasyonda rol oynayan hücreler oluşan kapsüle göç eder. Kapsül sertleşir ve klinik olarak da şekil bozukluğu ve ağrıya neden olur.

Hematom veya seroma, yani meme protezinin çevresinde kanamaya bağlı olarak kan veya doku sıvısı birikimi. Bu iki neden de kapsülün normalden daha kalın olmasına ve sertleşmesine neden olabilir. Hematom, ameliyattan sonra erken dönemde olup boşaltılırsa, kapsül kontraktürü görülme nedeni olarak sayılmaz.

Bazen elle tutulur hiçbir neden bulunamadan da kapsül kontraktürü görülebilir. Genetik yatkınlık olarak kabul edildiği durumlar vardır.

Kapsül kontraktürü protez ameliyatından ne kadar zaman sonra oluşur?

Protezli bir memede kapsül kontraktürü ameliyattan 1 ay sonra bile oluşabilir, yıllar sonra da gelişebilir. Bazı kişilerde hiç bu problem görülmezken, bazılarında görülür. 

Kapsül kontraktürünün evreleri nedir?

  • Evre 1: Kapsül kontraktürü belirtisi yoktur, dokunmakla yumuşaktır, ancak belli harekelerde memenin mobilitesi azalmış gibidir
  • Evre 2: Görüntüde net bir değişiklik olmasa da, memede dokunmakla sertleşme mevcuttur
  • Evre 3: Memede şekil bozukluğu vardır, meme dokunmakla serttir, genelde pek ağrı olmaz
  • Evre 4: Ağrı vardır, belirgin şekil bozukluğu vardır.

Kapsül kontraktürü nasıl önlenir?

Kapsül kontraktürü oluşumunun önüne geçmek için ameliyat sırasında uygulanan çeşitli stratejiler vardır, meme protezinin steril paketini açtıktan sonra mümkün olduğu kadar kısa süre hava ile temas etmesi, protezi yerleştirirken eldiven değişimi, özel steril kılıflarla memeye yerleştirilmesi gibi. Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’nin 14 maddelik bir öneri listesi vardır, bu maddeler ünümüzde ameliyat sırasında uygulanmaktadır.

Kapsül kontraktürüne ne zaman müdahale edilir?

Şekil bozukluğu ve ağrı en önemli ameliyat sebepleri arasındadır.

Kapsül kontraktürü tedavisi nedir?

  • Mevcut meme protezlerini kapsülle beraber çıkarıp, yeni protez yerleştirmek, gerekirse meme protezlerinin yerleştirildiği planı değiştirmek
  • Kapsüle ggerginliği evşetecek müdahalelerde bulunup, yağ enjeksiyonu ile desteklemek
  • Tamamen implant ve kapsülü çıkarıp hiç yeni meme protezi koymamak

 

Please publish modules in offcanvas position.